Kunstschaatspakjes: een heel proces!
Kunstschaatspakjes: een heel proces!
Kunstschaatswedstrijden worden geschaatst in speciale outfits. Voor vrouwen zijn dat meestal pakjes (een kort jurkje) en voor mannen is dat een pak met broek. Vrouwen kunnen ook in een pak schaatsen maar dat ligt vaak aan de muziekkeuze van de schaatster.
Schaatsers vanaf een bepaald niveau ontwerpen pakjes en laten deze pakjes/pakken vaak op maat maken. Dit betekent dus dat het pak uniek is. Ik ben mijn eigen pakjes gaan ontwerpen vanaf het moment dat ik aan de ‘selectie wedstrijden van het ONK’ (Open Nederlandse Kampioenschappen) mee mocht doen. Dit was ook het moment dat ik niet heel veel meer groeide. Mijn ouders vonden dat ik eerst op een bepaald niveau moest schaatsen (en dat ik bijna uitgegroeid moest zijn) voordat ik zo’n zelf ontworpen pakje zou mogen hebben. Toen het dus eindelijk zover was dat ik een pakje mocht ontwerpen, was ik natuurlijk super super blij!
Nog een heel werk
Maar goed, het ontwerpen van zo’n pakje is een heel proces. In een wedstrijd moet je een kür schaatsen op muziek. Vroeger moest het instrumentale muziek zijn. Sinds dit jaar mag je ook op muziek met zang schaatsen. Nu is het de bedoeling dat de stijl van het pakje overeenkomt met de stijl van de muziek. Dus, stel je hebt een tango muziek, dan is het bijvoorbeeld logisch en mooi dat je een soort van ‘tangojurkje’ ontwerpt. Heb je hele stoere muziek dan is het gaaf om een pakje of pak te ontwerpen dat zwart is of misschien met leerstukjes.
Als je een idee in je hoofd hebt, ga je tekenen. Je kunt dit ook door een professional laten doen. Ik ga altijd naar Simon, van ‘Frozenstage’. Meestal tekent hij een voorbeeld van het pakje. Tijdens het tekenen kom je er vaak achter wat je mooi vindt en wat je misschien helemaal niet wil. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld heel fijn om een pakje met lange mouwen te hebben. Anderen vinden het weer fijn om blote armen te hebben. Dit is heel persoonlijk.
Zelf wil ik altijd een mooie rug hebben. Ik vind het heel belangrijk dat het pakje een mooie rug heeft.
Zo heb ik een pakje gehad met allemaal steentjes op de rug die in de kleur van een waterval overliepen. Van licht naar donker blauw. Voor de rest was het pakje effen turquoise met een glitter hals. Een heel simpel pakje dus maar juist doordat het pakje zo simpel was, was het wel heel mooi.
Belangrijk: details
Als je definitief hebt besloten welk model je wilt, kun je verder met de kleur. Wil je één kleur of een pakje met meerdere kleuren? Zo kan je bijvoorbeeld ook denken aan een andere kleur rokje of een patroon in het pakje, zoals een bloemenpatroon. Er valt dus genoeg te bedenken. Je kunt het zo bijzonder en ingewikkeld maken als je zelf wilt.
Als je ook zeker bent over de kleuren en eventuele patronen kun je nog gaan denken aan steentjes. Wil je dat het een extreem glitterpakje wordt of moet het een pakje zijn zonder glitters. Bij dit deel wordt het pakje ook vaak een stuk prijziger. Steentjes zijn namelijk erg duur. Dus hoe meer steentjes er op worden geplakt, hoe duurder het pakje wordt. De stofkeuze is ook belangrijk. Het pakje moet goed stretchen zodat je er goed in kunt bewegen. Er zijn veel opties voor de stof, b.v. kant, tule (doorzichtig stof), 3D stof.
Ben je dan eindelijk echt helemaal zeker over hoe jouw pakje er uit moet gaan zien en de tekening is helemaal zoals jij je het pakje voorstelt, dan kun je de maten opnemen zodat het pakje precies op maat kan worden gemaakt.
Een plaatje om te zien
Zo’n pakje ontwerpen is dus niet iets wat snel wordt gedaan. Er moet goed over na worden gedacht. Nu is het zo, dat de pakjes bij wedstrijden niet te bloot mogen zijn, dus dat moet ook in het achterhoofd worden gehouden. Je kunt dus ook wel zeggen dat het slim is om een pakje te ontwerpen dat jij zelf natuurlijk heel mooi vindt maar ook iets wat de jury leuk vindt om naar te kijken, want kunstschaatsen is en blijft een jurysport!
xxx Sterre